Hasardspel i historien

Hasardspel, från franskans hasard som betyder tillfällighet/slump. Hasardspel skulle då betyda ett slumpspel.
Det sägs att hasardspelen ska ha växt fram ur olika gamla ritualer. Ritualer som ska ha bestämt framtiden för människan. Till exempel en där man kastar upp föremål i luten och beroende på hur dem faller på marken kan det spå död eller liv. Efter ett tag utformades det till ett vadslagnings forum. Man började slå vad om hur föremålet skulle landa och vad som skulle spås.

De allra äldsta tärningarna har hittats i gravar vid Medeltiden. Tärningarna blev daterade till omkring 6000 år gamla. Arkeologer har även hittat lertavlor från Sumer och Babylon där hasardspel ska stå omnämnda. Även papyrusrullar från Egypten nämner dessa slumpspel.

I norden var spel med tärning inget ovanligt ? tvärtom, det spelades tärning om allt, inklusive landgränser. Norska Olav Heraldsson och svenska Olof Stötkonung spelade 1019 om ön Hisingen. På den tiden fanns inget vid namn slumpen. Man trodde på ödet och att det styrdes av gudarna. Vann man inte i tärning så var det på grund utav gudarna och inte slumpen. Ända till år 1803 kunde man slå tärning i Svensk domstol om vem som var den skyldige till ett brott.

Under alla år har spel om pengar försökt förbjudas. Regeringar och konungar har sett spel om pengar som något farlig och uppmuntran till pengatvätt. När spel om pengar förbjöds flyttade spelandet under jorden. Vilket skapade ännu mer problem då det okontrollerat kunde pågå utan någon som helst styrning. Därför insåg de flesta att det var bättre att tillåta spelandet och försöka kontrollera det. Länder, som Sverige, började själva organisera spelandet och skapa lagar kring det som skulle förhindra pengatvätt och att människor föll ner i spelberoende. Det var även många som försökte fuska sig fram till vinster i dessa hasardspel och därför påbjöds hög säkerhet på kasinos.
Idag går det inte att fuska på hasardspel, med dagens säkerhet tas i princip alla som fuskar.